duminică, 3 februarie 2019

Noutati in gestionarea deseurilor


Noutati in gestionarea deseurilor
           
            Anul 2018 se termina cu o serie de modificari legislative la gestiunea deseurilor.
Noutati pentru deseuri municipale generate, gestionarea ambalajelor (importatori de produse ambalate, OTR-uri), raportari, se solicita noi situatii, s-au modificat dar au si aparut noi definitii.

            Pana in ianuarie 2019 fiecare operator economic, autoritate publica locala, ADI, salubrist, persoana fizica, trebuie sa fie informat si sa aplice obligatiile ce ii revin din noua legislatie.

            S-a speculat mult, s-au intrunit actori implicati in multe domenii de activitate care au mai mult sau mai putin de suferit de pe urma modificarilor de fond, insa reprezentantii autoritatilor competente au fost categorici si au primit in cele din urma confirmarea adoptarii noii Ordonante de Urgenta.

Necesitatea adoptarii unor masuri a venit si din deciziile UE de a imbunatatii sistemele de gestionare a deseurilor din tarile membre. Cantitatile de deseuri generate au fost din ce in ce mai mari, iar repercursiunile asupra calitatii mediului (terestru, aerian, acvatic) au atins nivele ingrijoratoare.

            Asadar, schimbarile importante adoptate in OUG 74/2018 fac referire la:
·       Legea cadru a deseurilor (L 211/2011) – noi definitii, instrumente economice (plateste pentru cat arunci, modificari la raspunderea extinsa a producatorului, taxa la depozitarea deseurilor), noi obligatii pentru primarii, persoane fizice (deseurile produse in gospodarii), operatorii de salubritate,
·       Legea ambalajelor (L 249/2015) – cresterea obiectivelor de valorificare, modificarea modalitatilor de indeplinire a obligatiilor privind reciclarea ambalajelor, schimbarea conditiilor de licentiere si modelului de business in cazul OTR-urilor.
·       OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu – dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deseurilor in vederea facilitarii atingerii obiectivelor de reciclare

Modificarile aduse legislatiei deseurilor vor avea un impact major asupra costurilor care in acest moment sunt destul de complicat de prevazut. In cazul in care prevederile vor ramane aceleasi, exista riscul ca o buna parte din operatorii economici contribuabili la Fondul pentru mediu, sa ia in considerare optiunea de a achita taxele corespunzatoare, decat sa atinga obiectivele de reciclare mentionate in lege.

De asemenea, continuarea activitatii Organizatiilor de transfer responsabilitate in managementul ambalajelor si deseurilor de ambalaje va fi dezechilibrata de schimbarile esentiale in conditiile de licentiere, astfel incat exista riscul de a se diminua dramatic numarul acestora prezente pe piata acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu