luni, 4 februarie 2019

De ce nu trebuie sa aruncam deseurile pe care le producem?



       Fiecare din noi genereaza o anumita cantitate de deseuri. La birou generam de la hartie de copiator, la sticle din plastic (PET), din sticla, ambalaje de la produsele consumate, resturi de mancare (deseu menajer), capse metalice (de la capsatorul de hartie), servetele.

   Acasa, producem in mare aceleasi tipuri de deseuri ca cele de la birou, dar in cantitati mai mari. Acasa doamnele gatesc, se ocupa de igienizare si curatenie, domnii se ocupa de reparatiile uzuale care se ivesc fie la instalatiile electrice, sanitare, fie cele de constructii.
  Apa cu care spalam pe jos, apa menajera uzata rezultata din activitatea de spalare a hainelor, resturile alimentare, de asemenea, materialele folosite pentru reparatii si multe alte exemple, toate ajung sa devina deseuri.

        Poate nu realizam cat de multe tipuri de deseuri produce fiecare persoana in parte, insa cantitatea este mare daca facem o evidenta a deseurilor sau  un calcul simplu de adunare pe zile/luni/ani. Un procent de aproximativ 95% din acestea sunt depozitate la “groapa de gunoi” a orasului.

       Problema este ca nu acordam importanta acestui lucru si ele ajung sa fie eliminate (depozitate pentru totdeauna), dar o buna parte din deseurile generate sunt RECICLABILE, adica se pot recicla.           Prin reciclare acele deseuri se vor transforma in produse pe care le putem folosi, se valorifica.     Daca noi le aruncam, nu mai exista posibilitatea recuperarii lor.

     Asadar, important este sa avem posibilitatea de a colecta separat de acasa, de la birou, iar operatorii de salubritate sa se ocupe asa cum prevede si legislatia. Sa le preia separat.

Daca noi le depozitam temporar acasa pe categorii de deseuri si salubristul le ridica amestecat, nu mai putem fii motivate sa continuam separarea la sursa (la locul de generare a  deseurilor.) Putem incepe sa le organizam in doua fractii, macar reciclabile intr-o pubela, municipale in alta pubela, iar autoritatile si-ar face treaba pe mai departe, avem sanse mari sa nu fim amendati de Uniunea Europeana.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu