marți, 5 februarie 2019

Raportari obligatorii pentru firme pana la 25 februarie 2019


          
          Suntem bombardati cu solicitari de rapoarte din partea autoritatilor. Pe langa platile impozitelor, depunerea declaratiilor la ANAF si multe alte obligatii, trebuie sa ne conformam si la mediu. 

Gestionarea deseurilor este una din cele mai importante aspecte de rezolvat pentru ca societatea sa nu riste sanctiuni mari.

            Primele trei luni ale fiecarui an pun mult stres asupra agentilor economici din toate domeniile. Se mai adauga si modificarea aproape constanta a legislatiei, iar rezultatul este fie detasarea si asumarea riscului controalelor si amenzilor, fie lupta pe care o ducem toti sa reusim sa fim “in regula”.

                       Trei termene importante la inceput de an privind gestionarea deseurilor

Primul termen este 25 ianuarie 2019. In aceasta perioada ne punem la punct cu declararea ambalajelor introduse pe piata nationala, ecotaxei, taxa pentru uleiuri, EEE si BA introduse pe piata, 3% din valoarea deseurilor feroase si neferoase, emisiile de poluanti in atmosfera de la sursele stationare, 2% din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, 3% pentru gestionarea fondurilor de vanatoare, la Administratia Fondului Pentru Mediu si platim acolo unde este cazul.

Al doilea termen important este pana la 25 februarie 2019. Pana la aceasta data (inclusiv), operatorii economici (producatori si importatori de produse ambalate) care:
-          isi indeplinesc obiectivele in mod individual,
-          au transferat obligatiile numai pentru o parte din ambalajele introduse,
-       au transferat obligatiile pentru o anumita perioada din an (colaborari cu OTR-uri care nu incep in ianuarie si se termina in decembrie, deci nu acopera tot anul)

   Au obligatia transmiterii datelor neacoperite (cantitatea de deseuri), catre Agentia pentru Protectia Mediului de pe raza caruia isi desfasoara activitatea.

In cazul colectorilor de deseuri autorizati, raportarea ce cuprinde evidenta deseurilor se va realiza pentru fiecare punct de lucru in parte.

             Al treilea termen limita de luat in considerare este 31 martie 2019
                                  OBLIGATORIU pentru toate societatile.

     Raportarea datelor privind gestionarea deseurilor este un subiect pentru care multi dintre noi nu acorda importanta. Amenzile pentru nedepunerea rapoartelor ce cuprind evidenta deseurilor sunt intre 15.000 si 30.000 lei. Documentele ce evidentiaza managementul deseurilor generate, se depun in termenul mai sus mentionat, atat in format fizic, cat si electronic, la Agentia pentru Protectia Mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu